Controle warmtekostenverdeling Krommenie

Controle warmtekostenverdeling Krommenie

Opdrachtgever: van der Borden Vastgoedprofessionals

Vraagstelling
In Krommenie staat een appartementengebouw met huurappartementen. De appartementen zijn voor de warmtevoorziening aangesloten op een centraal ketelhuis. In de appartementen zijn radiatoren aanwezig en deze zijn voorzien van warmtekostenverdelers (WKVs). Deze WKVs worden periodiek uitgelezen. De verkregen gegevens dienen als basis voor de verrekening van het verbruik aan de bewoners.

Één bewoner vindt zijn jaarlijks verbruik veel te hoog. De bewoner twijfelt aan de juistheid van het door de WKVs geregistreerde verbruik.

Van der Borden Vastgoedprofessionals heeft Innoforte gevraagd om voor het appartement een onderzoek uit te voeren.


Innoforte maakt voor de vraag van Van der Borden gebruik van een controlekader voor warmtekostenverdeling.

Onze aanpak

  1. Controle van de techniek van de verwarming voor het gebouw en de appartementen
  2. Controle van de techniek van de warmtekostenverdelers
  3. Controle van de verdeling van de warmtekosten
  4. Controle van de afrekening van de warmtekosten

Resultaat
Ons onderzoek heeft aangetoond dat er een fout is gemaakt in de instellingen van één van de WKVs van het appartement. Het verkeerde type radiator en daarmee de foutieve correctiefactoren hebben geleid tot een te hoog geregistreerd verbruik van de radiator in de woonkamer. Deze fout zal door de dienstverlener hersteld moeten worden. Dit heeft consequenties voor de jaarafrekeningen van alle bewoners.

De dienstverlener moet daarnaast meer inzicht geven aan de bewoners in de onderbouwing van de energiekosten op basis van een referentiedocument.

Aanbevelingen
Op basis van de resultaten van het onderzoek doen wij de gebouweigenaar en de dienstverlener de volgende vrijblijvende aanbevelingen.

Mogelijk meer fouten in gebouw – vervolgonderzoek?
Door de fout in het type radiator bij één appartement bestaat de mogelijkheid dat instellingen in de WKVs in meerdere appartementen verkeerd zijn vastgelegd. Om zekerheid te verkrijgen is nader onderzoek in het gehele gebouw aan te bevelen. Ook dient te worden onderzocht sinds wanneer de fout is opgetreden.

Controles volgens NEN 7440
De dienstverlener dient periodiek interne controles uit te voeren. De correctheid van de vastgelegde gegevens en de juistheid van de verrekening wordt verbeterd. Periodieke, steekproefsgewijze controles kunnen tijdig onjuistheden aan het licht brengen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Innoforte? Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief. Graag informeren we u over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat. Wij vragen u daarom uw voorkeuren aan te geven door middel van een vinkje bij de geselecteerde onderwerpen.

Innoforte

Van Heemstraweg 56d
6651 KH, DRUTEN