Energieconcepten NOM-woning

Opdrachtgever: Mens-Zeist

Aanleiding
Mens-Zeist ontwikkelt verschillende duurzame concepten voor de renovatie van woningen. De verschillende concepten zijn gebaseerd op verschillende isolatiepakketten (renovatie, renovatie+ en renovatie++) en verschillende typen installaties (HR-ketel, hybride opwekking met warmtepomp en gasketel, warmtepomp en warmtenet).

Mens-Zeist heeft Innoforte gevraagd om voor de woningen duurzame energieconcepten te onderzoeken, inclusief de mogelijkheid voor Nul-Op-de-Meter-oplossingen. Tevens wenst Mens-Zeist hiervoor EPC-berekeningen, uitgewerkte installatieconcepten en advies voor de renovatie van de woningen.

Visie op de vraagstelling
Een Nul-Op-de-Meter (NOM) woning is een woning waarin net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als verbruikt. Renovatie naar NOM betekent een enorme woningverbetering, met financieel voordeel voor zowel eigenaars als bewoners. Innoforte ontwikkelt hiervoor diverse concepten. Om deze onderling te vergelijken is het van belang de Energie-Index (vroegere energielabel) te bepalen. De Energie-Index (EI) wordt bepaald conform de NEN 7120 en Nader Voorschrift met behulp van de DGMR software ENORM versie 3.0. Naast de EI is tevens op basis van kostenkengetallen voor installaties en een kostenbegroting voor de bouwkundige maatregelen en werkzaamheden. Hiermee worden de concepten energetisch en economisch met elkaar vergeleken.

Onze aanpak

 1. Vaststellen uitgangspunten
  Afstemmen welke woningen, bouwperioden en energiesystemen we vergelijken.
 2. Opstellen concepten
  Opstellen bouwkundige en installatietechnische varianten.
 3. Berekenen Energie-indexen
  Opstellen berekeningen voor energie-indexen concepten.
 4. Ramen investeringen
  Opstellen overzicht investeringen per concept.
 5. Analyseren resultaten en opstellen aanbevelingen
  Vergelijken concepten en geven van advies.
 6. Conclusies en rapportage
  Opstellen rapportage met conclusies.

Resultaat
Innoforte heeft in een compacte en heldere rapportage Mens-Zeist inzicht gegeven in de mogelijkheden om bestaand woningbezit te renoveren met duurzame concepten. Daarbij is advies gegeven over de bouwkundige en installatietechnische aanpassingen, de investeringen en de uiteindelijke energie-index van de woningen na renovatie.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Innoforte? Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief. Graag informeren we u over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat. Wij vragen u daarom uw voorkeuren aan te geven door middel van een vinkje bij de geselecteerde onderwerpen.

Innoforte

Van Heemstraweg 56d
6651 KH, DRUTEN