Opslag

Seizoensopslag
Om voldoende warmte te kunnen leveren in de winter (collectoren wekken weinig warmte op in de winter) is seizoensopslag nodig. Diverse systemen zijn mogelijk. Van elk systeem zijn volume en opslagtemperatuur de belangrijkste parameters.

PIT storage:
Pit storage is de meest voorkomende vorm van seizoensopslag en wordt veel toegepast in Denemarken. Pit storage bestaat uit een kuil in de grond gevuld met water. Het reservoir is bekleed met een waterdichte isolerende laag en heeft een geïsoleerde afdekking.

HoCoSto
HoCoSto is een nederlandse ontwikkeling waarbij een frame in een pit storage wordt geplaatst. Door dit frame gaat het grondoppervlakte gebruikt voor de opslag niet geheel verloren, maar kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Een nadeel van deze methode is dat het frame in de opslag zorgt voor thermische geleiding en tot gevolg heeft dat de opslag een mindere mate van thermische gelaagdheid heeft. Er ontstaat meer menging in de opslag waardoor het effectieve opslagrendement lager wordt.

Ecovat
Een andere Nederlandse oplossing om het benodigde grondoppervlak te reduceren is het EcoVat. Dit is een groot geïsoleerd vat met een capaciteit van tussen de 40.000 en 98.000 m3, dat ondergronds wordt geplaatst. Boven het Ecovat is ruimte voor bijvoorbeeld groenvoorziening of zonnecollectoren. EcoVat heeft een betere isolatie dan gangbare pit storage.

WKO en HTO
Warmte en Koude Opslag (WKO) in watervoerende grondlagen (aquifers) is een Nederland gangbaar systeem. In de gebruikelijke lagen (op 50 tot 200 meter diepte) is de temperatuur echter te laag voor effectieve opslag van zonnewarmte. Een nieuwe ontwikkeling is HTO (Hoge Temperatuur Opslag) in aquifers op grote diepte (>500m). Op deze diepte is de temperatuur hoger. In Nederland is recent ervaring opgedaan met HTO.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Innoforte? Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief. Graag informeren we u over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat. Wij vragen u daarom uw voorkeuren aan te geven door middel van een vinkje bij de geselecteerde onderwerpen.

Innoforte

Van Heemstraweg 56d
6651 KH, DRUTEN