Systeemontwerp

Een solarthermie systeem bestaat uit een collectorveld voor de opwekking, seizoensopslag, een warmtecentrale met warmtepomp en een warmtenet.

Bij elk van deze onderdelen zijn belangrijke keuzes te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Aanpassingen in de woningen (isolatie, renovatie, afgiftesystemen) ter reductie van de warmtevraag en van de benodigde temperatuur
  • Aanvoer en retour temperatuur van het warmtenet
  • Capaciteit van de warmtepompen en de regelstrategie
  • Piek- en back-up voorziening
  • Uitvoering, capaciteit, temperatuurregime en regelstrategie van de seizoensopslag
  • Type, aantallen en temperatuurregime van het collectorveld

De centrale vraag is waar het optimum ligt qua duurzaamheid, integrale kosten, flexibiliteit en ruimtebeslag.

Caldomus solarthermie module

Het rekenmodel Caldomus van Innoforte simuleert op uurbasis alle mogelijke systeemontwerpen. De warmtevraag wordt gekoppeld aan klimaatfiles of aan dynamische vraagpatronen van bestaande, vergelijkbare warmtenetten.

De warmteproductie is gebaseerd op aantallen, typen, regelstrategie en ingestelde temperatuur of flow en wordt gekoppeld aan een passende klimaatfile van een gestandaardiseerd referentiejaar. Caldomus berekent per uur het samenhangende gedrag van alle onderdelen in de warmteketen. Hierdoor ontstaat inzicht in onder andere de kosten van de gehele warmteketen (capex en opex), de CO2 emissies en de gevoeligheden voor veranderende omstandigheden.

 

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met u op.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Innoforte? Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief. Graag informeren we u over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat. Wij vragen u daarom uw voorkeuren aan te geven door middel van een vinkje bij de geselecteerde onderwerpen.

Innoforte

Van Heemstraweg 56d
6651 KH, DRUTEN