Aerothermie

Warmte uit de buitenlucht

Principe
Buitenlucht kan worden gebruikt als bronwarmte voor een warmtepomp. Ook bij temperaturen onder de 0°C is het mogelijk warmte uit de buitenlucht te halen met een warmtepomp.

Temperatuur
De buitentemperatuur varieert het hele jaar. In de winterperiode is de buitentemperatuur laag en de warmtevraag hoog. In de zomer is er nog steeds warmtevraag voor warmtapwater. Maar door de lage temperatuur van de warmtebron op te waarderen tot een bruikbare temperatuur van 70°C met een warmtepomp, is het systeem energetisch minder aantrekkelijk.

Potentieel
Een warmtepomp met buitenlucht is een bestaande techniek en voldoende beschikbaar. Om een warmtenet met een warmtepomp-lucht technisch/economisch te ontwikkelen zijn circa 100 woningequivalenten nodig.

Ontwikkelkansen binnen 5 jaar
De techniek is nu beschikbaar.

Ontwikkelkansen over meer dan 5 jaar
De techniek zal in de toekomst beschikbaar blijven.

Flexibiliteit in de bedrijfsvoering
De temperatuur van de buitenlucht varieert (dag/nacht en zomer/winter).  Het afstemmen van de warmteproductie van het systeem (warmtepomp en gasketel) op de warmtevraag kan goed geregeld worden. De geluidsproductie van de ventilatoren en de mogelijke overlast naar de omgeving is een aandachtspunt in het ontwerp.

Duurzaamheid
Warmte uit buitenlucht wordt geclassificeerd als duurzaam.

Ruimtebeslag
Er is een bovengrondse ruimte nodig voor de warmtecentrale.

  Naar boven

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Innoforte? Meldt u hier aan voor de nieuwsbrief. Graag informeren we u over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat. Wij vragen u daarom uw voorkeuren aan te geven door middel van een vinkje bij de geselecteerde onderwerpen.

Innoforte

Van Heemstraweg 56d
6651 KH, DRUTEN