lijn2
Warmtepomp

 

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid. De meest voorkomende toepassing van de warmtepomp is in de woningbouw en utiliteitsbouw, waar de warmtepomp gebruikt wordt voor ruimteverwarming en koeling en bij woningbouw voor het aanmaken van warm tapwater. In die toepassing wordt de warmtepomp gezien als een vorm van duurzame energie waarbij lage temperatuur-omgevingswarmte uit de bodem of de lucht wordt gebruikt voor verwarmingsdoeleinden op een hoger niveau. Wanneer de bodem als bron voor de warmtepomp wordt gebruikt is veelal in de grotere kantoortoepassingen sprake van warmte- en koudeopslag met open bodembronnen en steeds meer met gesloten bronnen. Nederland is vooral op het gebied van toepassing in de bestaande woningbouw zeer innovatief. Nieuwe producten als de hybride warmtepomp, ventilatie-warmtepomp en booster-warmtepomp kunnen als typisch Nederlandse innovaties worden gezien, die Europees steeds meer navolging krijgen.

Ook in de glastuinbouw worden warmtepompen veelvuldig toegepast. Ook hier worden warmtepompen als duurzaam gezien. In de industrie, met grote projecten in de chemische industrie en een sterke groei in de voedingsmiddelenindustrie, is de warmtepomp een besparingsoptie. Een andere voorkomende toepassing is in koelkasten, waar de warmtepomp wordt gebruikt om de ruimte in de kast van warmte te onttrekken en zo te koelen. In dit soort toepassingen wordt de warmtepomp koelmachine genoemd. De ruimte buiten de koelkast wordt hierbij opgewarmd, zodat warmtepompen ook kunnen worden ingezet voor ruimteverwarming. Bijvoorbeeld in supermarkten kan de warmte die uit de koelvitrines gepompt wordt, bijdragen aan de verwarming van de winkelruimte.
 

Soorten warmtepompen zijn:

  • Compressie warmtepomp
  • Absorptie warmtepomp
  • Adsorptie warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Warmtewisselaar

 

Compressie-warmtepomp

Warmtepompen bestaan er in diverse soorten en maten. Ze wekken warmte op via diverse media, zoals lucht, water of (thermische) olie. Een warmtepomp heeft slechts een klein aandeel elektriciteit nodig om warmte op te wekken.

Een voorbeeld is een warmtepomp die werkt met water als medium. Deze warmtepomp levert warmtewater en maakt hierbij gebruik van water uit de omgeving en elektriciteit. Het water uit de omgeving is afkomstig uit grondwater, oppervlaktewater, rivierwater, koelwater of afvalwater, met een te lage temperatuur om direct te gebruiken maar voldoende temperatuur om warmte aan te onttrekken. Het water uit de omgeving wordt in de zomer vaak gebruikt om te koelen.
warmtepomp

Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Temperaturen tot 55 graden Celsius zijn hiermee op te wekken. De CO2 emissie ligt een stuk lager dan bij een HR-ketel: vaak kan met een warmtepomp 20%-60% reductie worden bereikt. De efficiƫntie van een warmtepomp wordt grotendeels bepaald door de aanvoertemperatuur.

Innoforte gebruikt de warmtepomp regelmatig bij het ontwikkelen van duurzame energieconcepten, vaak in combinatie met WKO.